Sunday, March 21, 2010

Trufe știfa pentru Herbariul Idnologic Român

Zilele acestea de primăvară mai scoate trufarul din casă, care împreună cu câinii este deja amețit de iarna lungă. Deși trufe adevărate (genul Tuber) nu prea găsim, câinii mai profesioniști sapă câteodată după trufele știfa (știfa= științifico-fantastice) care sunt ciuperci subterane cu o anumită valoare științifică. Nu știu cine a inventat această denumire, dar împreună cu prietenul meu István din Ungaria folosim cu plăcere pentru aceste minunății. La sfârșitul iernii și vara avem șanse bune de a găsii asemenea specii, pentru care idnologii și hobbyști ca mine suntem foarte încântați.

De aceea am lansat inițiativa de a crea Herbariul Idnologic Român, pentru care am rugămintea spre comunitatea trufarilor din România să ne sprijină demersul nostru. În cazul că găsiți orice ciupercă subterană - în special fără valoare comercială - să le trimiteți la adresa firmei noastre. La sfârșitul anului 2010 vom premia persoanele care au trimis cele mai interesante specii, sau care ne-au sprijinit în acest proiect.

Ce să faceți dacă ați găsit trufe știfa? Dacă aveți un microscop și puțină cunoștință în domeniul ciupercilor subterane, puteți încerca să identificați trufele direct acasă. Cel mai bine ar fi însă să ne trimiteți specimenele preferabil în stare proaspătă, sau dacă nu este posibil atunci în formă uscată. Trufele trebuie tăiate în două, și uscat la radiator sau calorifer. Ar fi excepțional dacă puteți să faceți poze de rezoluție înaltă (nu cu telefonul mobil!!!), încă în stare proaspătă, despre interiorul și exteriorul specimenului. Vezi foto în jos:

Foto: Bagi István, Gautieria sp.

Pe lângă poza și ciuperca uscată vom avea nevoie de următoarele date:
- Data colectării
- Coordinate GPS (este de ajuns și cea mai apropiată localitate în caz că nu vreți să divulgați locația exactă)
- Numele și prenumele culegătorului

Fără datele de mai sus vă rugăm să nu trimiteți ciuperci, fiindcă nu putem introduce în herbariu. Dacă aveți posibilitatea vă rugă să furnizați informații despre:
- Habitat (tipul pădurii, plante asociate)
- Mirosul, culoare trufelor în stare proaspătă
- Tipul solului unde a fost găsit trufa
- Căt mai multe poze despre trufă și habitat

Pentru mai multe informații despre proiectul Herbariul Idnologic Român, nu ezitați să ne contactați!

Foto: Zagyva Imre

Foto: Zagyva Imre, Scleroderma sp.

Foto: Trufamania, Sclerogaster sp.

Foto: Bagi István, Octavianina asterosperma Vitt.

No comments:

Post a Comment