Thursday, March 25, 2010

Te înșeală frate... vol.2. Trufa chineză

Mulți au auzit despre trufa chineză (Tuber indicum grup), dar puțini sunt care au avut și posibilitatea să le cunoască, încât în România din fericire rareori sunt aduse cantități significante din aceste specii. Vorbesc despre specii și nu specie fiindcă denumirea de trufa chineză se referă la o multitudine de specii de ciuperci subterane, dintre care unii seamănă mai mult cu trufa franceză (Tuber melanosporum), iar alții cu trufa de vară (Tuber aestivum) sau cu trufa găurită (Tuber excavatum).
Problema majoră cu trufa chineză nu este calitatea gastronomică slabă, ci similaritatea macroscopică cu speciile europene. De aceea unii comercianți profită de lipsa cunoștințelor aprofundate a bucătarilor sau gastrofililor laici, și parfumând trufele cu arome sintetice le vând acestora sub denumirea de Echte Scwartze Trüffel, denumire care în legislația europeană este destinat exclusiv trufei franceze. Eu personal nu aș avea nici o problema cu aceste trufe, dacă ar fi introduse pe piață sub denumirea corectă, la prețul care este în echilibru cu calitatea lor.

Următoarele poze vă vor demonstra căt de dificil este delimitarea speciilor de trufe negre.

Aceste trufe chineze seamănă lait cu Tuber melanosporum.

Iar aceste trufe chineze vândute sub denumirea Tuber xinangese seamănă cu Tuber aestivum.

 Tuber pseudoexcavatum. Deși culoarea nu prea arată, această specie este vândut în China sub denumirea de trufa albă. Foto: Bagi István

The Ultimate Delicatesse. Trufă chineză uscată. Fără miros, fără gust, textură de așchie.
 
Pentru a vă feri de înșelăciune vă recomand să cumpărați trufe de la firme serioase care au o reputație bună pe piață.

No comments:

Post a Comment