Thursday, April 8, 2010

Demascarea genomului trufelor

Un grup de cercetători italieni și francezi în frunte cu dr. Claude Murat de la INRA, au terminat cartarea genomului trufei de Périgord (Tuber melanosporum) ajungând la concluzia că specimenele culese în diferite zone de producție au ADN-uri puțin diferite. Această diferență poate fi depistat și în mirosul trufelor, unele regiuni producând mai multe sulfuri volatile și aldehide decât celelalte. Cel mai important concluzie însă pe care au făcut micologii, că au determinat mecanizmul producției mirosului, temă care până acum nu era clar dacă a fost produs de trufă sau de microbele care se aflau în peridiul ascomei. Iată noul credo: Mirosul este produs de trufă!

Mecanizmul metabolizmului de sulf în ascoma de Tuber melanosporum
Poză luat din articolul original publicat în Nature Magazine.

De acum încolo dacă un șef de restaurant vrea un iz mai apetisant, mai răutăcios, mai caracteristic poate să denumească din ce zonă de producție vrea trufele, iar comercianții nu vor mai avea posibilitatea de a substitui aceste trufe dintr-o altă zonă. Acest fapt - deși suntem conștienți că va lua ceva timp să devină realitate în afacerile zilnice - va favoriza clar producătorii cu marfă de calitate, aspect care, zic eu, va aduce numai beneficii pentru întreaga industrie.

O altă concluzie este, spune dl. Murat, că trufele au o viață sexuală complexă cu spori de sex feminin și masculin. Aceste informații ne va ajuta să înțelegem mult mai bine procesul de micorizare in vitro, încăt se pare cert, că plantele gazde care au fost impregnate cu spori din ambele sexe, vor avea o producție mai bună. Deși nu au putut revela misteriile trufei în totalitate, cu aceste informații putem spera că procesul de cultivare va fi mai controlabil de acum încolo.

Peisajul genomic la Tuber melanosporum.
Poză luat din articolul original publicat în Nature Magazine.

No comments:

Post a Comment