Thursday, April 29, 2010

Cum să alegeți un câine pentru trufe?


Un post de: Florin Tirlea


Vă doriţi să deveniţi căutător de trufe?

Nu este un lucru greu. Trebuie întâi să vă placă să mergeţi la pădure, pentru că nu veţi găsi trufe în parcul din centrul oraşului. Apoi va trebui să investiţi timp şi bani într-un prieten patruped care să vă ajute să le gasiţi.

Dacă prima condiţie este destul de accesibilă, la a doua va trebui să fiţi foarte atent. Puteţi lua un câine cu experienţă în culesul trufelor, gata antrenat sau vă puteţi  cumpăra  un pui pe care să-l antrenaţi singur, sau să apelaţi la ajutorul unui antrenor care să vă ajute în dresajul lui.


Achiziţionând un câine cu experienţă, veţi avea posibilitatea să culegeţi imediat trufe (dacă a început bineinţeles sezonul de recoltat). Totuşi un câine antrenat, va fi obisnuit cu comenzile fostului stăpân, cu locul unde a trăit pâna atunci şi va avea micile lui probleme de comportament care v-ar putea da mare bataie de cap, pâna le veti învăţa sau corecta. Şi nu cred că este destul de plăcut… să se ia dupa o urma de vânat în pădure  şi să vă lase să “admiraţi” în voie cum adie vântul printre frunzele copacilor şi să revină după o vreme (care poate fi şi câteva ore) mult prea obosit ca să mai aibă chef de căutat trufe. La fel de neplăcut ar putea fi şi să se apuce să sape prin gradina sau prin ghivecele de flori. Şi să nu uităm nici de aşazişi “trufari cu experienţă” care vând câini fără prea multă experienţă în culesul trufelor, drept “câini antrenaţi” la preţuri foarte mari.

Un câine se ataşează mult de stăpânul lui în primele luni de viaţă. Unul crescut în kenel împreunâ cu alţi câini va fi mult mai greu de dresat şi va fi mai puţin  ataşat  de dumneavoastră.Oricum, dacă vă hotărâţi să achiziţionaţi un pui, va trebui să îl învăţaţi ce doriţi de la el. Deşi meseria de culegator de trufe (căţelul este adevaratul culegător) se învaţă destul de uşor, ea necesită timp. Achiziţionând un pui la vârsta de 2-3 luni, veţi avea posibilitatea să creaţi o legătură puternică între el şi dumneavoastră, să-l ajutaţi să se adapteze mai uşor cu locul unde va locui şi să-i cunoasteţi foarte bine comportamentul.
Un pui de câine crescut de dumneavoastră va încerca să facă orice să vă intre în graţii, asta însemnând şi “disponibilitatea” de a învăţa uşor orice comandă.


Fiţi totuşi atenţi de unde achiziţionaţi aceşti pui. Şi înainte de toate, hotărâţi-vă ce rasă de căţei achiziţionaţi. Un câine pentru recoltat trufe va munci doar câteva luni pe an. În rest va fi invitatul dumneavoastră, acasă. Un câine mare va fi mai greu de întreţinut şi va avea nevoie de mai mult spaţiu şi mâncare. Un câine de talie mică va obosi mai repede în pădure  şi va aştepta să-l luaţi în braţe în loc să caute trufe. De asemenea câinii din rasele cu instinct de “vânător” vor fi atenţi şi la urmele de vânat şi vor fi destul de greu de stăpânit în pădure.

Talia şi caracterul căţeilor, de aceeaşi rasă, va diferi destul de mult în funcţie de sexul lor. În timp ce femelele sunt în general mai mici ca statură şi tind să fie mai docile, va trebui să fiţi atenţi cu ele atunci când sunt în călduri. Masculii în schimb sunt mai agitaţi, uneori chiar mai agresivi şi vor incerca să-şi “verifice” şi să marcheze tot timpul “teritoriul” lucru care, în cazul unui dresaj neadegvat, poate fi făcut în detrimentul recoltatului de trufe. Având în vedere că sunt rase de câini valoroase, achiziţia unei femele poate fi considerată şi ca o investiţie, daca veţi dori să vă ocupaţi şi de reproducţie.



Vă doresc să vă gasiţi prietenul patruped pe care-l doriţi şi să găsiţi cât mai multe trufe împreună.

3 comments:

  1. Ma numesc Mircea si eu imi doresc un asemenea catel pentru cautarea trufelor...cum as putea sa imi cumpar o asemenea rasa? va rog contactati-ma la nr de telefon 0745669344 . Va Multumesc!

    ReplyDelete
  2. 003936325828 un nr de tel din italia,un roman care se ocupa cu dresaj de caini pt trufe,rasa lagotto romagnolo,am cumparat si eu 2 caini de la el,sunt fenomenali !!! pot sa iti arat video ce fac acesti catei

    ReplyDelete
    Replies
    1. cit ati platit pentru acesti caini fenomenali?
      unde se poate de vazut video?

      Delete