De aceea am lansat inițiativa de a crea Herbariul Idnologic Român, pentru care am rugămintea spre comunitatea trufarilor din România să ne sprijină demersul nostru. În cazul că găsiți orice ciupercă subterană - în special fără valoare comercială - să le trimiteți la adresa firmei noastre. La sfârșitul anului 2010 vom premia persoanele care au trimis cele mai interesante specii, sau care ne-au sprijinit în acest proiect.
Ce să faceți dacă ați găsit trufe știfa? Dacă aveți un microscop și puțină cunoștință în domeniul ciupercilor subterane, puteți încerca să identificați trufele direct acasă. Cel mai bine ar fi însă să ne trimiteți specimenele preferabil în stare proaspătă, sau dacă nu este posibil atunci în formă uscată. Trufele trebuie tăiate în două, și uscat la radiator sau calorifer. Ar fi excepțional dacă puteți să faceți poze de rezoluție înaltă (nu cu telefonul mobil!!!), încă în stare proaspătă, despre interiorul și exteriorul specimenului. Vezi foto în jos:
Foto: Bagi István, Gautieria sp.
Pe lângă poza și ciuperca uscată vom avea nevoie de următoarele date:
- Data colectării
- Coordinate GPS (este de ajuns și cea mai apropiată localitate în caz că nu vreți să divulgați locația exactă)
- Numele și prenumele culegătorului
Fără datele de mai sus vă rugăm să nu trimiteți ciuperci, fiindcă nu putem introduce în herbariu. Dacă aveți posibilitatea vă rugă să furnizați informații despre:
- Habitat (tipul pădurii, plante asociate)
- Mirosul, culoare trufelor în stare proaspătă
- Tipul solului unde a fost găsit trufa
- Căt mai multe poze despre trufă și habitat
Pentru mai multe informații despre proiectul Herbariul Idnologic Român, nu ezitați să ne contactați!
No comments:
Post a Comment