Monday, May 31, 2010

Trufe... diamantele negre (Articol din Revista Ferma)


Trufele sunt deosebit de apreciate în gastronomie, din ele preparându-se delicatese rafinate, deoarece prezintă arome variate, care, îmbinate cu măiestrie, crează o armonie culinară de neegalat.

Aceste ciuperci subterane “vor” să fie căutate, deoarece ele trăiesc în pământ printre rădăcinile unor plante, cum sunt alunul, stejarul, fagul, plopul sau arţarul şi nu numai, într-o convieţuire simbiontică cu acestea, denumită micoriză. Există mai multe tipuri de micorize şi în funcţie de locul unde se formează avem ectomicorize (la suprafaţa rădăcinilor), endomicorize (proliferează în interiorul rădăcinilor) şi ecto-endomicorize (prezente atât la exteriorul, cât şi în spaţiul interradicular).

Trufe în cultură intensivă
Studiile cercetătorilor au arătat că între aceste ciuperci şi rădăcinile plantelor există o compatibilitate perfectă, iar miceliul ciupercii nu se instalează la voia întâmplării şi nu în orice fel de condiţii pedoclimaterice. Pentru ca miceliul trufelor să se dezvolte, el are nevoie de un sol cu o anumită compoziţie chimică, de un anumit regim hidric şi termic şi de o gazdă perfectă.
Trufele care cresc în rădăcinile alunului nu le vom găsi în habitatul fagului sau al stejarului, chiar dacă este vorba de aceeaşi specie, cum sunt trufele de vară (Tuber aestivum). Iată unul dintre motivele pentru care au existat dificultăţi pentru introducerea în cultura intensivă a ciupercilor simbionte, precum hribii, gălbiorii sau trufele. Biotehnologia şi ingineria genetică au rezolvat însă aceste impedimente şi în momentul de faţă aceste ciuperci, deosebit de apreciate nu numai la noi, dar pe întreg mapamondul, au fost introduse în cultura dirijată, controlată.
Micorizele sunt des întâlnite în natură la foarte multe plante din flora spontană, însă acolo unde condiţiile de vegetaţie nu sunt prielnice acestea pot să dispară. De aceea s-a formulat un nou concept despre această direcţie şi anume micoriza controlată. Ce înseamnă acest lucru?
Prin tehnicile de cultură în laborator au fost selecţionate acele plante-gazdă (alun, stejar, fag, brad etc.), precum şi miceliile ciupercilor, care sunt compatibile între ele şi oferă cele mai bune performanţe atât pentru a realiza o micoriză, dar şi pentru a mulţumi consumatorul, pentru că în ultimă instanţă suntem interesaţi de ciuperci frumoase şi gustoase.
Însă despre aceste performanţe ale micorizei controlate, care fac obiectul cercetătorilor, vom scriem într-o ediţie viitoare a revistei Ferma.

Partea mai puţin “gustată” a trufelor
Deosebit de interesante sunt aspectele legate de biologia trufelor, adică: ce fel de ciuperci sunt acestea? Cum se formează ele? Care sunt condiţiile lor nutritive? De ce sunt atât de apreciate? De ce sunt numite “diamante negre”?
Cunoaştem circa 60 de specii de trufe din subîncrengătura Ascomycota, genul Tuber. Aceste ciuperci se înmulţesc prin miceliu de culoare albă, cu nuanţe de la alb imaculat până la un crem-cenuşiu, în funcţie de specie. Miceliul serveşte la propagarea ciupercii în perioada estivală, realizând infestarea rădăcinilor şi formarea micorizelor. Spre sfârşitul perioadei de vegetaţie, ciuperca trece la reproducerea sexuată, când se formează ascosporii în număr de 1-6-8, protejaţi într-un spaţiu (fostă celulă) numit ască, de unde şi numele grupului sistematic din care fac parte trufele.
Ascele, împreună cu ascosporii lor, stau grupate într-un corp sporifer, numit ascocarp, care prezintă la exterior un perete protector, format tot din miceliu, dar modificat, denumit peridie. Prin structura lui, acest ascocarp se mai numeşte şi apotecie, care prezintă un orificiu cu un grad variabil de deschidere, în raport cu specia. Peridia poate fi netedă sau cu rugozităţi, albă sau neagră, crem sau galbenă, alb-pal sau brun-violaceu.
În interiorul apoteciei (trufei) se află un miceliu grupat în lobi ramificaţi de culoare albă, galbenă, roşie, brună sau neagră, în funcţie de specie. Acest miceliu prezintă celule fertile din care se formează ascele cu ascopsorii, dar şi elemente sterile cu rol de suport. Acest complex micelian poartă numele de glebă, în care se află un miceliu fertil, steril şi ascele cu ascosporii.

CALITĂŢI CULINARE ŞI TERAPEUTICE
Trufele ajung la maturitate în perioade diferite ale anului, unele vara, iar altele iarna. La nivelul citoplasmei miceliului se acumlează diferite substanţe organice care dau gustul şi mirosul specifice fiecărei specii de trufe. Cercetările au demonstrat existenţa şi a unor bacterii care vieţuiesc deosebit de bine în aceste trufe şi sunt responsabile de aroma particulară, creată de nişte alcooli, volatili (propanolol, butanol, metanol etc.) proprii trufelor.
Trufele sunt apreciate datorită calităţilor lor culinare, iar prin compoziţia lor chimică au fost reconsiderate din punct de vedere profilactic şi terapeutic. Ele intevin în echilibrarea unor disfuncţii hepatice, au rol cardioprotector şi imunostimulator, reduc nivelul colesterolului şi al lipidelor serice etc. Iată motivul pentru care de-a lungul timpului au fost şi sunt considerate deosebit de valoroase, fiind numite şi diamantele negre.

Un articol de Mircea Selegean.

Saturday, May 29, 2010

Iată cum creştem mari...

Pentru mai multe poze daţi click pe link!

Melanogaster

Este foarte ciudat ce se întâmplă zilele astea.

În cursul săptămânii am primit trei telefoane din diferite zone ale țării, că trufari începători au găsit niște trufe mici, maronii, cu un miros penetrant de usturoi sau ceapă stricată. Am cerut poze de la fiecare și am constatat cu o oarecare bucurie că este vorba de o specie de ciupercă subterană din genul Melanogaster, cel mai probabil Melanogaster ambiguus. Aceste specii de trufe sunt interesante tocmai pentru că sunt foarte rar întâlnite de trufari. Prin urmare, avem prea puține informații despre prezența lor în țară.
Experiența noastră arată că ciupercile Melanogaster apar în cantități mai mari atunci când sezonul este favorabil și trufelor de vară. Avem - deci - primul semn bun!

Trufele genului Melanogaster nu sunt otrăvitoare, dar pot cauza probleme gastrointestinale minore. Vă sfătuim să nu le mâncați!

Pozele ne-au fost trimise de trei trufari diferiţi:

Tuesday, May 25, 2010

Seminar despre industria trufieră - ediția IX.-a 2010

SEMINAR DE INIȚIERE ÎN INDUSTRIA TRUFIERĂ

Dragi prieteni!

Vă invităm să participați la seria de seminarii despre industria trufieră, organizat de Societatea Truffoir pentru cei care sunt interesați de culesul trufelor, respectiv pentru cei care vor să se angajeze în căutarea acestor comori.

La seminar vom prezenta speciile de trufe culese, vom expune principalele metode de cules, vom vorbi despre ecologia și cultivarea trufelor, despre dresajul câinelor şi vom face o scurtă introducere şi în secretele culinare ale trufei. Dincolo de aspectele teoretice, seminarul va vea şi o dimensiune parctică. Participanţii vor primi și un manual scris despre identificarea speciilor de trufe și despre recoltarea lor. La finalul întâlnirii, participanții vor primi diplome care atestă prezența lor în acest program.

CÂND SI UNDE?

Întâlnirea va începe în data de 4 iunie 2010, la ora 19, în pensiunea agroturistică Fészek din Izvorul Mureșului, judeţul Harghita şi se va termina pe 6 iunie 2010.

PROGRAM
Vineri : Prezentarea participanților. Lecție de introducere în ecologia trufelor și metodologia culesului.
Sâmbătă: Practica pe teren. Seara: Secrete culinare - trufele în bucătărie. Cină (meniu cu trufe).
Duminică: Înmânarea diplomelor de participare.

TAXA DE PARTICIPARE ŞI ÎNREGISTRARE

Taxa de participare este de 180 Euro; ea include costul cazării cu pensiune completă și meniul cu trufe. Cazarea se face într-o pensiune agroturistică de 2 stele, cu camere de 2-4 persoane. Pentru o cameră de tip single, costul participării este de 250 euro/persoană.

Înregistrarea pentru seminar se face prin completarea formularului online atașat acestui e-mail. Înregistrarea se va finaliza după achitarea sumei de 150 lei în contul bancar al pensiunii. Această sumă nu se returnează în caz de neprezentare la seminar. Restul sumei va fi plătit la fața locului.

Observatii:

Firma Truffoir Srl. va înregistra evenimentele pe parcursul seminarului în format audiovizual. În caz că participanții nu vor sa apară în aceste înregistrări, vă rugăm să ne adresați în scris înainte de începerea seminarului.

TERMEN-LIMITĂ PENTRU ÎNREGISTRARE SI PLATA AVANSULUI : cu 5 zile înaintea începerii seminarului

PENTRU A VĂ ÎNSCRIE LA SEMINAR, VĂ RUGĂM SĂ DAŢI CLICK PE LINKUL ALĂTURAT:

http://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dFp0TUpDQnNweE1SbzdsaHBYLW9OVnc6MA

După ce ați citit detaliile tehnice legate de organizarea seminarului, vă rugăm să completați acest formular cu datele Dvs., pentru a vă putea înregistra.

IMPORTANT! Înregistrarea va fi considerată finală, abia după plata avansului de 150 de lei în contul afișat în invitație. Pentru orice nelămurire vă rugăm să ne contactați telefonic la 0751-223555 sau prin email la info@truffoir.ro .

Echipa, Truffoir Ltd.

PERSOANĂ DE CONTACT
FEKETE A. OSZKAR – 0751-223555
info@truffoir.ro

Friday, May 21, 2010

Adoptă un copac cu trufe

Există in Franţa o firmă care pune la dispoziţia doritorilor o metodă de adopţie a unui copac dintr-o truferie. Pentru o taxă de adopţie (utilizată pentru achiziţia şi plantarea copacului) şi apoi o taxă anuală pentru întreţinere, se poate achiziţiona unul sau mai mulţi arbori din truferie.

Trufele recoltate de sub aceşti arbori pot fi trimise prin poştă pentru consum sau vândute şi banii rezultaţi din vânzare trimişi în contul proprietarului de arbori trufieri. Este o investiţie pe termen lung şi destul de riscantă, dar având în vedere că sumele pentru adopţie si întreţinerea unui astfel de arbore nu sunt foarte mari, ar putea fi un cadou interesant pentru o persoana iubitoare de natură sau îndrăgostită de aroma mâncărurilor cu trufe.

Cei care achiziţionează un astfel de arbore, nu sunt doar posesorii unui copac şi al unui certificat care atestă acest lucru, ci sunt invitaţi să îşi viziteze propriul copac, să participe la întreţinerea lui, să facă picnicuri sub el şi să participe la recolarea trufelor.

Este o idee interesantă, care ar putea să  ne schimbe părerea despre ieşirile în natură şi poate o lecţie interesantă pentru copiii noştri. Oare pe când va fi posibil şi in România o astfel de adopţie?

Şi eu aş fi interesat de achiziţia unui astfel de copac.

Mai multe informaţii aflaţi pe situl francez, aici.



Un articol de Florin Tirlea.

Thursday, May 13, 2010

Culege comorile ascunse în pădure: trufele

Iată că mass-media românească are un interes constant față de activitatea noastră și scrie, scrie, scrie fără oprire despre noi, despre oamenii cu care lucrăm, despre succesele și reușitele familiei noastre. Dacă săptămâna trecută am aflat despre dl. Nicolae Necșa cum pornește la drum, acum putem să citim despre prietenul nostru Dan Cautiș care deja se umblă prin păduri ca un adevărat profesionist, câștigând traiul de zi de zi din trufe. Ne bucurăm pentru acest lucru, încât Dan a fost unul dintre primii cursanți ai seminariilor organizat de Truffoir Ltd., încă în 2004. De atunci au trecut multe, iar Dan a devenit unul dintre cei mai buni trufari din țară, a creat și o mică asociație pentru protejarea drepturilor trufarilor iar recent ține seminarii similare din care a învățat și el.

Urăm succes lui Dan și în continuare, și invităm pe noii trufari să urmeze drumul lui.

Acest articol a apărut în ziarul Adevărul și se poate citi în detaliu aici.

Prietenul nostru Dan Cautiș în partea stângă a pozei. Cealaltă personaj, cu pălărie, este Charlie Chaplin.

Saturday, May 8, 2010

Friday, May 7, 2010

Maya și cele 8 broscuțe

Duminică noaptea am avut șansa să asist la nașterea a opt puieți de la draga mea Maya, care de atunci au crescut dublu/triplu și sunt plini de viață, și energie. O surpriză foarte mare a fost că între cei patru pui de culoare galbenă, și două de culoare neagră, a prins viață și o fetiță și un băiat de culoare maronie, ca și ciocolata. Această culoare este foarte rar întâlnită la Labradori, fiind și foarte căutată.

Mai jos postez niște poze despre familia de câini:


 Puii sunt de vânzare, pentru detalii vă rog să mă contactați la info@truffoir.ro

Wednesday, May 5, 2010

Cursanții noștri se apucă de treabă

Recent am găsit acest articol, care a apărut în Ziarul Hunedoreanului, și care descrie povestea domnului Nicolae Necșa. Domnul Necșa este unul dintre cursanții noștri din anul trecut, fiind la început de drum, cu spirit mare, cu un focus clar pe muncă și rezultate. Le felicităm pentru acest articol, mai puțin pe jurnalista care nu a înțeles că din această afacere nu se poate îmbogăți peste noapte.

Citat din articolul: Un devean se numără printre puţinii proprietari ai câinelui care te poate face miliardar!

"Deveanul Nicolae Necşa a aflat despre vânătoarea de trufe dintr-o emisiune TV. Sportul acesta îţi poate aduce o avere. Aşa că i-a ispitit curiozitatea. 
Hunedoreanul a căutat pe internet cât mai multe amănunte despre profitabila afacere. A dat şi de urma unor trufari. Tocmai în Harghita. A răsfoit câteva cărţi de profil şi s-a înscris la un seminar care l-a pus la punct cu tot ce înseamnă vânătoarea de trufe. Adică, a acelor ciuperci foarte rare, extrem de scumpe şi foarte gustoase după care se dau în vânt bogaţii lumii. Trufele sunt socotite alimente de lux şi sunt folosite la prepararea celor mai rafinate mâncăruri, în cele mai extravagante restaurante de pe glob.


Articolul poate fi accesat aici.

Monday, May 3, 2010

Delizie al tartufo

 
Dacă sunteți trufar și lucrați în pădure zi de zi cu partenerul vostru - câinele - s-ar putea să vă fie de folos următorul produs. Lăsați bucatele de salam, cremvurști sau hrana uscată de slabă calitate și luați noul produs de la firma Forza10 numit "Delizie tartufo". Acest produs este recompensa perfectă pentru un câine, având un miros fin de trufe. Fiind ușor pentru digestie câinele poate să continuă munca și după căteva ore de muncă activă, care implicit înseamnă și o porție considerabilă de recompensă consumată. Pot fi folosit și la câini sensitivi sau cu probleme cronice de digestie.

Am testat și noi acest produs, iar concluzia noastră este că produsul este bun, dar puțin scump. Din partea noastră recomandăm la toți trufarii, dar trebuie adăugat într-un ritm moderat, încât câinii ar mânca fooaaarteee mult din ea.

Punga de Delizie, pe care tocmai l-am mâncat împreună cu Maja.

1 mai. Start la sezonul de trufe.

Am avut un week-end plin de evenimente legate de trufe. Am ieșit și eu puțin la iarbă verde să încep prima selectare de trufe din acest sezon, am vizitat puțin plantația de trufe care a ajuns deja la 1 an de la plantare, iar drăguța mea Maja a fătat 8 pui astă noapte. Cam așa e viața de trufar.

Țin să menționez că trufele de mai jos sunt din import, nu din România. De aceea îi rog pe toți trufarii nerăbdători, să NU pornească la drum încât la noi în țară sezonul va începe numai după 15 iunie. Până atunci cei care au nevoie de trufe proaspete pentru dresaj pot să mă contacteze.

Postez câteva poze despre toate acestea:

După o iarnă lungă întotdeaună este o bucurie să jucăm puțin cu trufele. Îmi lipsea mirosul și textura lui s-o mângâi.

Trufe surprinzător de bună calitate pentru început de sezon. Deja sunt pe drum spre bucătăriile partenerilor noștri.

Desigur când selectăm trufe mai găsim și unele putrezite, stricate, viermuite pe care încercăm să le eliminăm din stoc. Alăturat sunt poze despre cele mai frecvente îmbolnăviri ale trufelor de vară.

Trufă ciuruită de gândacul Leiodidae. Aceste trufe pierd foarte mult din calitatea culinară, de preferință le folosim numai pentru dresaj de căine.

Poză trimis de Florin Tirlea.

Leiodes cinnamomea. Poză din volumul II. British Insects.

Two in one...


Despre bolile trufelor de vară:

Cauzele principale al deteriorării trufelor sunt căldura și viermii care odată pătruns în gleba trufei fac ravagii mari. Aceste specimene nu mai sunt bune pentru consum.

Plantația de trufe cu alun (Corylus avellana) și stejar (Quercus pubescens):

Plantația și puiet de alun după plantare în Aprilie 2009.

După un an proporția de supraviețuire a puieților este de 100%. Se vede că folia neagră - nefiind rezistentă la UV - s-a desprins între timp, lăsând spațiu pentru miile de buruieni să iasă la suprafață.